Trawienie pokarmu przez karpia

Trawienie pokarmu przez karpia.

Karp ma silne zęby gardłowe. Dają mu one możność miażdżenia i ścierania nie tylko pokarmu naturalnego, lecz także zadawanych mu jako pasze nasion roślin lądowych (np. jęczmienia, żyta, pszenicy, sorgo, łubinu i kukurydzy) oraz twardych granulatów paszowych.

Karp nie ma żołądka i jego przewód pokarmowy nie wydziela kwasu solnego ani pepsyny. Dlatego trawienie pokarmu zachodzi w warunkach reakcji alkalicznej. Dwa gruczoły, tj. wątroba i trzustka, dostarczają główną część enzymów niezbędnych do trawienia pokarmu. Przewody wyprowadzające enzymy trawienne z trzustki uchodzą do przedniej części jelita tuż za przełykiem. Wydzieliny wątroby do jelita są odprowadzane przewodem żółciowym, mającym kształt rurki.

Trawienie pokarmu przez karpia było przedmiotem badań przeprowadzonych przez Janćarika (1964). Trzustka wydziela enzymy rozszczepiające białko, tłuszcze i węglowodany. Ferment proteolityczny trzustki wydzielany jest w postaci trypsynogenu, którego aktywizacja zachodzi pod wpływem enterokinazy soku jelitowego. Węglowodany rozszczepiane są przez enzymy amylazę i maltazę, a tłuszcze — przez lipazę. Wytwarzana w wątrobie żółć aktywizuje lipazę oraz emulguje tłuszcze. W trawieniu węglowodanów bierze również udział amylaza wydzielana przez błonę śluzową jelita.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *