Gestreepte vinvis

Gestreepte vinvis

Gestreepte vinvis

Cottus poecilopus Heckel, 1836

Taxonomische kenmerken – In de algemene lichaamsvorm is de bullhead vergelijkbaar met de witvin bullhead. De lengte van het hoofd in verhouding tot de totale lengte van het lichaam varieert van 22,5% Doen 25,5%, terwijl de grootste hoogte van het lichaam binnen de grenzen van 11,9% Doen 13,9% (Starmach, 1972). De eerste binnenste straal van de bekkenvin is de helft van de lengte van de volgende. Bij mannen reiken deze vinnen duidelijk voorbij de anale opening. De zijlijn loopt boven de as van het lichaam en bereikt de staartvin niet. De endo-mandibulaire kanalen van het laterale orgaan zijn niet met elkaar verbonden en eindigen met buisjes die uitstromen aan de voorkant van het tandbeen. Deze uitlaten zijn naar buiten toe zichtbaar in de vorm van twee kleintjes, gaten die naast elkaar liggen (Starmach, 1972).

Kleur. Het lichaam van de streepdonderpad is grijsbruin, vergelijkbaar met de kleur van de witvinnige stierekop. Gestreepte buikvinnen. Lichtgele bovenrand van de eerste rugvin. Tijdens het broedseizoen verschillen mannetjes en vrouwtjes in paringskleuring. Mannetjes worden donkergrijs, en zelfs marineblauw. Alleen de kleur van de buikvinnen blijft hetzelfde. De lichtgele rand van de bovenrand van de eerste rugvin wordt helderder en steekt duidelijker af tegen de donkere kleur van het hele lichaam. Samice, in tegenstelling tot de mannetjes, ze veranderen hun kleur in een mozaïek van kleuren met lichte bruintinten, geel en grijs, gevonden over het hele lichaam en de vinnen (Starmach, 1972).

Telbare kenmerken. Garnitur chromosomowy (carotype) bestaat uit 48 chromosomen (Starmach, 1972).

Bereik van voorkomen

Het wordt gevonden in het noorden van Azië (glaciaal oceaanbekken), helemaal naar Kamchatka en Korea, en in Noord- en Midden-Europa. In het noorden van Europa komt het voor in twee gebieden, Noord en Zuid. Het noordelijke deel beslaat het noordelijke deel van Noorwegen, Zweden en Finland en het noordoostelijke deel van het Europese grondgebied van de USSR. Het is verbonden met het Aziatische verspreidingsgebied. Het zuidelijke gebied omvat het zuiden van Zweden en het schiereiland Jutland. Beide gebieden zijn door een vrij groot gebied van elkaar geïsoleerd, waarop, ondanks gunstige omstandigheden, deze soort ontbreekt. Dit feit wordt hierdoor verklaard, dat hij vanuit twee verschillende richtingen naar dit gebied kwam. Hij kwam vanuit het noordoosten naar het noorden van Scandinavië, terwijl het in het zuidelijke deel de pre-Odra- en pre-Vistula-systemen bereikte, door het schiereiland Jutland of langs de oevers van het Baltische gletsjermeer. In Centraal-Europa komt het voor in het bereik van de Karpaten en Sudeten, bewonen de bovenste delen van riviersystemen: Odra-rivier, Vistula, Donau en Dnjestr (Starmach, 1972, Witkowski, 1975).

In Polen komt het voor in de Karpaten en Sudeten, in het meer van Hańcza (Witkowski, 1975) in de regio Suwałki, als een overblijfsel uit de ijstijd of vroege ijstijd en in de Wela, zijrivier van de Drwęca-rivier (Backiel, 1964).

Biologie

Reproductie. De gestreepte vinvis behoort tot de groep nestelende vissen, bescherming van de socket, lithofiel, zo wrijven op rotsachtige grond, grind en zand (Ballon, 1964). Het bereikt seksuele rijpheid op de leeftijd van 2 jaar (Starmach, 1972). De kweekperiode begint, afhankelijk van sneeuwafvoer, eind maart en duurt tot half april (Starmach, 1972). Eieren ontwikkelen zich goed bij watertemperaturen tot 17 ° C. Boven deze temperatuur sterven larven of komen ze vroegtijdig uit, en larven zijn bijna volledig sterfelijk in de eerste fase van hun ontwikkeling (Starmach, 1972).

Als broedplaats selecteert het niet te diepe delen van beken en rivieren met matige waterstromingen. De mannetjes zorgen voor de voorbereiding van het nest. De plaats voor het nest is in kuilen onder de stenen die stevig aan de bodem zijn bevestigd, meestal gelegen aan de kust of aan de rand van de diepte. Op deze manier zijn de putten gesitueerd, dat de rand van de steen die hen bedekt, wordt blootgesteld aan de stroming van water, en de put zelf is aan de andere kant. Op deze manier wordt het nest beschermd tegen directe actie van een snelle beek of beek. Gedurende deze tijd verlaten vrouwtjes de voorheen verborgen levensstijl en beginnen ze de bodem te penetreren, kijkend naar de nesten die zijn voorbereid en bewaakt door mannetjes.. Het mannetje, het naderende vrouwtje, "nodigt" uit in de put, het maken van karakteristieke dwarsbewegingen met het lichaam (Starmach, 1972). De eieren worden in één stroom weggegooid en tegelijkertijd bedekt met de melk van het mannetje. Ze klonteren tot ballen en plakken aan de onderkant van de steen, ertegenaan gedrukt door de vis die op zijn rug ligt. Po 20 minuten, wanneer het mannetje daarom vraagt, verlaat het vrouwtje het "nest". Het mannetje blijft en beschermt de eieren tot de larven uitkomen. Dan verlaat hij ze en heeft er geen belangstelling meer voor (Starmach, 1972).

Artikel herroepen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *