WĘDKARSTWO-Najlepsze Forum Wędkarskie
Wędkarstwo spławikowe, gruntowe, podlodowe.
Metody łowienia, łowiska wędkarskie, ryby, przynęty, wędkarstwo spinningowe, karpiowe i morskie.

| FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Rejestracja | Zaloguj |

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: na, wode., zaneta, zimna

Zanęta na zimna wodę.
Autor Wiadomość
wind 
Stały bywalec

Wysłany: 2010-03-27, 15:34   Zanęta na zimna wodę.

witam,
za względu na obowiązki domowe i zawodowe sezon spławikowy rozpocznę dopiero za 2-3 tyg. Zapewne ze względu na długą i mroźną zimę woda będzie jeszcze bardzo chłodna mam do Was pytanie, jak nęcić, czy użyć, jak planuję samej gliny lub ziemi z ochotką, czy zdecydować się już na zanętę spożywczą?? Zaplanowane łowisko to kanały, głębokość ok. 4m, uciąg słaby lub nawet zerowy, ryby to płoć, krasnopióra i leszcz.

pozdr.

benji 

Wysłany: 2010-03-27, 16:00   Re: Zanęta na zimna wodę.

wind napisał/a:
witam,
za względu na obowiązki domowe i zawodowe sezon spławikowy rozpocznę dopiero za 2-3 tyg. Zapewne ze względu na długą i mroźną zimę woda będzie jeszcze bardzo chłodna mam do Was pytanie, jak nęcić, czy użyć, jak planuję samej gliny lub ziemi z ochotką, czy zdecydować się już na zanętę spożywczą?? Zaplanowane łowisko to kanały, głębokość ok. 4m, uciąg słaby lub nawet zerowy, ryby to płoć, krasnopióra i leszcz.

pozdr.

Witam,
Najlepiej użyć gotowej zanęty z dodatkiem pinki lub ochotki. Dociążenie na takiej głębokości nie jest konieczne. Co do zanęty można zacząć np. od TRAPERA special. Osobiście używałem tego do feedera bo był grubszej frakcji i doskonale sprawował się na leszcze i płocie. Czasem można dodać trochę melasy rozcieńczając ją najpierw z wodą z jeziora.. Najważniejsze to dobrać kolor zanęty do dna aby nie odstraszała ryb.

Pozdrawiam

wind 
Stały bywalec

Wysłany: 2010-03-27, 21:52   

dzięki za szybką reakcję, generalnie na tym łowisku używam, ciemnych zanęt płociowych, ale do tej pory łowiłem tam w ciepłych porach roku. Moje wątpliwości dotyczą zapachu zanęty, wiadomo, że gotowe mieszanki mają zapach dość intensywny a w zimnej wodzie szybko się on rozchodzi. Generalnie uważam, że wiosną z zapachami trzeba szczególnie uważać, żeby nie przedobrzyć i nie uzyskać efektu odwrotnego do zamierzonego. Dlatego zastanawiam się nad nęceniem gliną lub ziemią z jokersem lub pinką.

benji 

Wysłany: 2010-03-29, 20:46   

wind napisał/a:
dzięki za szybką reakcję, generalnie na tym łowisku używam, ciemnych zanęt płociowych, ale do tej pory łowiłem tam w ciepłych porach roku. Moje wątpliwości dotyczą zapachu zanęty, wiadomo, że gotowe mieszanki mają zapach dość intensywny a w zimnej wodzie szybko się on rozchodzi. Generalnie uważam, że wiosną z zapachami trzeba szczególnie uważać, żeby nie przedobrzyć i nie uzyskać efektu odwrotnego do zamierzonego. Dlatego zastanawiam się nad nęceniem gliną lub ziemią z jokersem lub pinką.

Owszem możesz tak spróbować lecz gdybyś miał słabe efekty proponuje użyć zanęty własnej roboty - zmielona kukurydza, płatki owsiane, piernik, herbatniki, oraz anyż.. Zawsze to stosuje gdy ryba jest delikatna lub słabo żeruje..

Google

Dołaczył: 17 Paź 2009
Skad: Olsztyn

Odpowiedz do tematu