Sasek Wielki (Kobylocha, Kobyłocha, Szoba) – jezioro w Polsce położone w województwie warmińsko-mazurskim, w powiecie szczycieńskim, w gminie Szczytno. Tą samą nazwę ma też wieś Sasek Wielki.
Dane
Powierzchnia - 869,3 ha - największe jezioro w powiecie szczycieńskim
Ilość wysp - 2
Powierzchnia wysp - 1,2 ha
Głębokość maksymalna - 38 m
Głębokość średnia - 8,1 m
Długość maksymalna - 12450 m
Szerokość maksymalna - 2500 m
Typ - sielawowy
Na terenie całego jeziora i jego brzegów obowiązuje strefa ciszy.
Podstawowe cieki wodne:
na północnym krańcu wpływa struga z Jeziora Szczepankowskiego
na południowym krańcu wypływa rzeka Saska do jeziora Młyński Staw
połączenie kanałem (rowem) z Jeziorem Małszewkiem
połączenie kanałem (rowem) z Jeziorem Linowskim
połączenie kanałem (rowem) z Jeziorem Fręckim
Nazwy
Jezioro występuje w dokumentach, mapach i w języku potocznym pod bardzo wieloma nazwami: Sasek Wielki, Kobylocha, Kobyłocha, Szoba, Szoba Wielka, Szoby, Szoby Wielkie, Saskie.
Opis
Sasek Wielki jest typowym jeziorem rynnowym - ciągnie się z północy na południe, przy czym najszersza jest część południowo-centralna. Rozwinięta linia brzegowa. Brzegi pagórkowate, miejscami wysokie i strome, miejscami płaskie i łagodnie wzniesione. Porośnięte nierównomiernie (trzcina, pałka szerokolistna). Wzdłuż zalesionego brzegu zachodniego i przy krańcu północnym liczne tereny bagniste i torfowiska. Składa się z 2 zbiorników połączonych wąskim przesmykiem. Mniejszy, południowy, o powierzchni ok. 180 ha leży w granicach gminy Szczytno, większa część w gminie Dźwierzuty.
Na jeziorze są dwie wyspy:
Pierwsza porośnięta olchą, coraz bardziej podtapiana, ma powierzchnię 0,4 ha i znajduje się w środkowej, najbardziej rozszerzonej części jeziora, w odległości ok. 400 m od zachodniego brzegu.
Druga, przy północnym krańcu jeziora, jest pagórkowata i bezleśna, a także dwukrotnie większa od pierwszej.
Turystyka i wędkarstwo
Jezioro sielawowe, dominuje: leszcz, płoć, szczupak, okoń.
Obecnie jezioro w III stopniu czystości wody.
Wiele osiedli domków letniskowych i pól namiotowych.
Trasy kajakowe, m.in. szlak kajakowy Saską na południe do Sawicy, dalej Omulwi.
Ciekawe trasy rowerowe - np. w okolicach Łysej Góry i Elganowa.
Zabudowania i dojazd
Wzdłuż wschodniego brzegu, coraz bardziej oddalając się od jeziora, przebiega droga krajowa 57 Szczytno - Dźwierzuty. Od drogi, w okolicy Dębówka, odchodzi utwardzona droga do wsi Kobyłocha. Dalej jest zjazd na Dąbrowe. Na całej długości odchodzi też w stronę jeziora bardzo wiele dróg gruntowych prowadzących do domków wypoczynkowych i campigów nad jeziorem.
Obok południowego krańca przebiega droga krajowa 53 Szczytno - Pasym i tu znajduje się wieś Jęcznik.
Od zachodu wiele dróg gruntowych, ale tu brak ośrodków wypoczynkowych i mało zabudowań.
Źródło opisu Wikipedia
To że sandacz jest to tylko czytałem na stronach mazowieckiego pzw, że wpuszczają od kilku lat, ale nie spotkałem nikogo, kto go złowił. Chce zapolować na sandacza tylko nie mam pojęcia gdzie go szukać, niby lubi kamieniste dno, ale takiego nie znam. Tam wszędzie jest piach i muł. Przy brzegach to siedzi tylko szczupak, masz może jakieś doświadczenia w tym zakresie ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum