Witam.
Jakie są rodzaje wędek? Słyszałem o:
teleskop, feeder, baty, bolonki, jigi, karpiowe, morskie, muchowe, spinningowe, podlodowe i pickery
Może są jeszcze jakieś, jeśli tak to proszę napisać.
Proszę o opisy wyglądu, zastosowań i różnic pomiędzy tymi wędkami.
Proszę również o wstawienie fotek ewentualnie linków do nich.
Wędki dzielimy za względu na budowę i ich zastosowanie.
I tak ze wzgl. na budowę wędki są składane lub teleskopowe.
A ze względu na zastosowanie, to można wymieniać tyle ile jest metod wędkowania a i to nie wszystko, bo do każdej metody mamy różne wędziska, choćby ze względu na c.w.
Napisz, jak metoda Cię interesuje, to postaram sie przybliżyć trochę rodzaje kijków to tej metody.
_________________ LUDZIE OPĘTANI, NAWIEDZENI SWOJĄ PASJĄ, SPECYFICZNIE UBRANI, Z WŁASNYMI OBYCZAJAMI I JĘZYKIEM
Głównie wędkuję na grunt i czasami na spławik.
Moje pytanie jest bardziej edukacyjne, chcę znać wszystkie wędki bo jestem tego ciekawy, a może przy okazji wymienię moje teleskopowe z targu na coś bardziej profesjonalnego.
Wędkarstwo gruntowe to wiele rodzajów wędzisk, zależnie od rodzaju łowiska i gatunku ryb.
Najpopularniejsza metoda to tzw. drgająca szczytówka czyli picker i jego cięższa odmiana czyli fedder. Różnią sie długością i c.w. Na grunt łowimy również ciężką gruntówką, czyli tzw denką, karpiówką, wędziskami sumowymi i surfcastingowymi (połowy w morzu z brzegu). To są długie i mocne wędziska o c.w. do 200- 250g.
Do wędkarstwa spławikowego używamy:
batów, teleskopowe wędziska bez kołowrotków,
tyczek, j./w. z tym, że są to wędziska nasadowe,
bolonek,
odległościówek.
Każde z tych wędzisk różni się budową i zastosowaniem.
I jeszcze słowo o bazarowych teleskopach. Od kiedy moja wędkarska świadomość wzrosła i staram sie wędkować i specjalizować w jednej metodzie, sukcesywnie pozbywałem sie starych kijów i kupowałem nowe. Został mi jeden stary, dwudziestoletni teleskop, który do dziś służy do połowu belon, ciężkiego gruntu i żywca. I za nic go nie zamienię na nowe wędzisko
_________________ LUDZIE OPĘTANI, NAWIEDZENI SWOJĄ PASJĄ, SPECYFICZNIE UBRANI, Z WŁASNYMI OBYCZAJAMI I JĘZYKIEM
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum