mam pytanko czy warto wybrac sie ze spinem raniutko nad rzeke? czy lepiej zastawic sie na białoryb a może podejdzie i jakis drapiezanik? wiem ze temat banalnyale jeswtem nowincjuszem i dlatego pytam
Ostatnio zmieniony przez benji 2009-10-26, 08:43, w całości zmieniany 1 raz
mam pytanko czy warto wybrac sie ze spinem raniutko nad rzeke? czy lepiej zastawic sie na białoryb a może podejdzie i jakis drapiezanik? wiem ze temat banalnyale jeswtem nowincjuszem i dlatego pytam
Jak najbardziej rano. Ja zaczynam zawsze od 5 rano i mam rewelacyjne efekty do 8 a potem przerwa i znowu brania powracają przeważnie około południa..
Powodzenia
Wysłany: 2009-10-27, 21:09
O tej porze roku to już raczej przez cały dzień można liczyć na brania. Ciekawe jak będzie w tym roku. Po ostatnim śniegu,ryba zgłupiała chyba. Bardzo duża ich część oblega już zimowiska
Szczupaki nigdy nie biorą u mnie w rzece w południe. Trzeba trzymać się wczesnego ranka lub zmierzchu. Zaś okonie odwrotnie, roi się ich przy zatopionych łodziach, konarach i innych przeszkodach. Można je spotkać również pod mostami, gdzie jest kamieniste dno. Doskonale grasują przy powierzchni jak świeci ostre słońce. Jeśli chcecie się pobawić z małymi szczupaczkami (tzw pistolety), to porzucajcie w godzinach 15.00-18.00 przy dość dużych ławicach uklei, czy innej drobnicy. Większe sztuki trzymają się zakola rzeki, gdzie woda płynie bardzo wolno a dookoła jest pełno zarośli. Zauważyłem też, że szczupaki bardzo trzymają się kapelonów, więc nie pożałujecie jeśli poślecie tam jakąś blaszkę czy twisterka. Pamiętajcie!! Prowadźcie przynętę jak najbardziej do końca, szczupaki bardzo często agresywnie chwytają gdy właśnie mamy wyciągać sprzęt!
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Andik 2011-07-21, 20:20, w całości zmieniany 1 raz
Witam
Andik, nie chce być czepliwy ale delta rzeki a zakole to dwie różne sprawy.
Ciocia Wikipedia podaje takie definicje:
Delta rzeki Zakole (inaczej meander)
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum