Mam następujące pytanie dotyczące węgorza. Chodzi o to że jakis czas temu unia europejska w swojej światłości uchwaliła taki absurd według którego węgorz jest gadem tak samo jak węże i ustanowiła zakaz jego połowu a w zamian do grona ryb dodała zacne stworzenie jakim jest ślimak winniczek:). Wiecie może jak wygląda sprawa z węgorzem u nas? Czy Pzw tez wprowadziło taki zakaz czy u nas to prawo nie weszło?
Pewnie przeczytałeś o tym w Wiadomościach Wędkarskich ??? ...... kwietniowych . Do daj sobie teraz 2+2 i wyjdzie Ci, że....... Prima Aprilis .
I tu sie mylisz taka dyrektywa unijna faktycznie wyszła i jest zakaz połowu węgorza tylko nie wiem czy polska go respektuje. Wiem że napewno francja wprowadziła zakaz. A poza tymi WW było to napisane jeszcze w Angorze w wywiadzie z jednym z naszych europosłów
Z tego co ja wiem taka dyrektywa weszła w życie. Ślimak został uznany za rybę bo Francuzi hodują je do jedzenia, a do hodowli ryb są dopłaty od UE. W Polsce nie wprowadzono zakazu połowu węgorza. to tylko wybrane kraje takie jak Francja się zgodziły na to. Wiec bez obaw możesz łowić go, ale pamietaj jest okres ii wymiar ochronny dla niego:)
Pozdrawiam
Z tego co ja wiem taka dyrektywa weszła w życie. Ślimak został uznany za rybę bo Francuzi hodują je do jedzenia, a do hodowli ryb są dopłaty od UE. W Polsce nie wprowadzono zakazu połowu węgorza. to tylko wybrane kraje takie jak Francja się zgodziły na to. Wiec bez obaw możesz łowić go, ale pamietaj jest okres ii wymiar ochronny dla niego:)
Pozdrawiam
Tak pamietam i przestrzegam:) Dzięki i życzę udanych połowów
I tu sie mylisz taka dyrektywa unijna faktycznie wyszła i jest zakaz połowu węgorza tylko nie wiem czy polska go respektuje. Wiem że napewno francja wprowadziła zakaz. A poza tymi WW było to napisane jeszcze w Angorze w wywiadzie z jednym z naszych europosłów
WW nr 4.2010 str. 61 artykuł pt. "Ślimak zamiast węgorza!" obwieszcza zmiany w systematyce świata zwierząt i "awansuje" węgorza z gromady ryby do gromady gadów. Wyobrażam sobie zadziwienie i szok wielu wędkarzy ....... Natomiast we wstępie nr 5.2010 od redaktora naczelnego Andrzeja Zawiszy wiadomośc ta jest zdementowana i wyjaśniona jako primaaprilisowy żarci redakcji Niedowiarków odsyłam do archiwum WW. Ewentualnie tel do redakcji 22 620-69-03. Lub najbliższej jednostki organizacyjnej PZW.
_________________ LUDZIE OPĘTANI, NAWIEDZENI SWOJĄ PASJĄ, SPECYFICZNIE UBRANI, Z WŁASNYMI OBYCZAJAMI I JĘZYKIEM
Pozdrawiam
Tak właśnie jest i marasss11 ma rację w tym, co napisał.
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 11 czerwca 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie
Na podstawie art. 2 ust. 2 i art. 21 ustawy z dnia
18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym
(Dz. U. z 2009 r. Nr 189, poz. 1471) zarządza się, co
następuje:
§ 1. W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 listopada 2001 r. w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie (Dz. U. Nr 138, poz. 1559, z 2003 r. Nr 17, poz. 160 oraz z 2009 r. Nr 94,poz. 780) wprowadza się następujące zmiany:
1) w § 2 po ust. 2 dodaje się ust. 2a w brzmieniu:
„2a. Amatorski połów ryb wędką uprawia się z zachowaniemdobowego limitu połowu węgorza — do 2 sztuk.”; czyli dwie sztuki węgorza na dobę.
2) w § 6 pkt 25 otrzymuje brzmienie: „25) węgorza (Anguilla anguilla L.) 50 cm,”; - czyli wymiar ochronny węgorza uległ zmianie z 40 cm do 50 cm.
3) w § 7:
a) w ust. 1 po pkt 15 dodaje się pkt 15a w brzmieniu: „15a) węgorza (Anguilla anguilla L.) – od dnia 15 czerwca do dnia 15 lipca,”
- nałożony został okres ochronny węgorza.
b) ust. 2 otrzymuje brzmienie:
„2. Jeżeli pierwszy albo ostatni dzień okresu ochronnego dla określonego gatunku ryb lub raków, z wyjątkiem gatunków, o których mowa w ust. 1 pkt 4a i 15a, przypada w dzień ustawowo wolny od pracy, okres ochronny ulega skróceniu o ten dzień.”;
4) w § 11 w ust. 2 pkt 2 otrzymuje brzmienie: „2) węgorza — nie może być mniejsza niż 20 mm,”.
- wielkość oczek sieci w rybackich narzędziach połowowych uległa zmianie z 12 mm na 20 mm.
§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia,
z wyjątkiem § 1 pkt 4, który wchodzi w życie
z dniem 1 stycznia 2013
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum