Wysłany: 2009-12-06, 14:11 Łowienie na szarpaka - błystkę podlodową
Gdy tylko zamarzną zbiorniki wodne i lód jest na tyle gruby aby swobodnie się po nim poruszać, błystka jest uważana za najlepszą przynętę na okonie. Wystarczy zatem w każdym otworze kilka szarpnięć aby stwierdzić czy okonie żerują w pobliżu. Jeśli lód jest w miarę cienki wystarczy nam jakiś dziobak do lodu, a jeśli jest grubszy niestety nie obędzie się bez świdra do wiercenia przerębli. Na pierwsze okonie warto zaopatrzyć się w wędkę o długości od 60 do 100cm, kołowrotka niewielkich rozmiarów z żyłką od 0,12mm do 0,18mm oraz blaszki od 1,5cm do 5cm. Jeśli ryba słabiej żeruje w łowisku należy dobierać kolory bardziej intensywne niż zwykle. Polecam czerwienie brązy i zieleń z brokatem. Trzeba stosować wiele przynęt aby przekonać się na co garbusy reagują.
Wysłany: 2009-12-06, 16:43
Jakoś "na szarpaka" źle mi się kojarzy i tylko z jednym Dzisiaj wypłoszyliśmy z kolegą jednego dziada "łowiącego" w ten sposób p... kłusole! Jeśli zaś chodzi o samą technikę łowienia okoni spod lodu,to muszę się trochę podszkolić rok temu z braku wiedzy większość okoni "łowiłem" zacięte za bok lub inne miejsca. Przez to niewiele różniłem się od tych wyżej wymienionych z tym,że robiłem to nieświadomie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum