Wysłany: 2009-03-14, 15:07 Koszyki zanętowe
Chciałem wam pokazać samoróbkę-koszyki. Zacząłem je robić samemu dla zabicia czasu w okresie zimowym oraz dla zaoszczędzenia trochę kasy. Niby to nie dużo trzy zeta(za koszyk), ale do tego rureczka i wszystkie pierdołki-no to już zaczyna być ciekawie . A jak jesteśmy nad wodą i mamy farta i urwiemy z pięć zestawików to może troszkę zaboleć. Teraz spróbuje wstawić fotkę-mam nadzieję, że się uda
Później jak kogoś będą interesowały to mogę podać sposób ich zrobienia.
Ostatnio zmieniony przez Rumcajs 2009-03-14, 15:18, w całości zmieniany 1 raz
No ja dolanczam sie;)
A testowales je???
Bo po samym wygladzie trudno stwierdzic ( np.czy sie odkształcaja cy nie )
ps. Juz chyba wiem jak je zrobiles:D
Olow plastyczny
Siatka drobno (dziorowa:P) ( taka do Tuningu ,ja mam do wywietrznikow w skuterze)
Kupujemy kretliki, mocujemy do olowiu, wycinamy pasek z siatki i zaginamy odpowiednio do zapotrzbowania ;) i mocujemy np. spawem do olowiu i to wsio;)
Myle sie??
A moga sie odksztalcac ,bo jesli jest kamieniste dno i plytko to przy zazutach moga uderzac i sie deformowac.. tak mialem z kupnymi...
Wysłany: 2009-03-15, 16:27
Prawie wszystko co wykorzystałem do zrobieni tych koszyków znalazłem na złomie. Formę do odlewania ciężarków zrobiłem z aluminium(kawałki blachy-w zależności od grubości blachy uzyskujemy różny ciężar koszyczków). W kolejnej blaszce wywierciłem otwory w taki sposób aby po odlaniu obciążenia uzyskać bolce, które rozstawem będą pasowały do oczek siatki. Siatka również była z aluminium i dzięki temu łatwo było ją wyginać.
Ok ale teraz do rzeczy. Po odlaniu obciążenia i wygięciu siatki na kształt koszyczka wciskam bolce w oczka siatki. Na bolce zakładam malutkie podkładki i następnie rozklepuje bolce.
W górnej części obciążenia wywiercam otwór w który wkładam drut miedziany. Na druciku ląduje jeszcze krętlik(dość solidny aby wytrzymał ciężar koszyczka). Potem lutuje obydwa końce drutu i koszyk prawie gotowy. Wystarczy go jeszcze spryskać farbą żeby nie był za bardzo świecący i NA RYBY
[ Dodano: 2009-03-15, 17:21 ]
To jest forma do obciążenia
Gotowe obciążenie
Siatka wygięta na kształt koszyka
Sposób połączenia siatki z obciążeniem
Mam nadzieję, że pomogłem-jak coś nie jasnego to pytajcie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum