Osobiście na święta nie robię karpia, ani moja żona - po prostu smażymy jakąś morską rybę, obowiazkowo dla mnie śledz, do tego troche cytryny i już. Ale wczoraj natknąłem się na kilka przepisów na karpia i nie wiem, czy nie sprobuję: podaję adres i tylko kilka przepisów, żeby mnie nikt o plagiat nie oskarżył: http://www.wedkuje.pl/wed...-przepisy,15293
Karp bosmański
Składniki: 1 kg karpia, oliwa, mąka, 250 ml śmietany, 250 ml białego wytrawnego wina, 5 dag rodzynków, 5 dag utartego chrzanu, sól, pieprz, troszkę ziarenek smaku,sok z pomaranczy.
Oczyszczoną i wypatroszoną rybę umyć, pokroić wzdłuż na części , następnie na porcje, posypać przyprawami i mąką usmażyć, usunąć ości, zalać winem i pozostawić w chłodziarce na ok.10 godz. Śmietankę oziębić, ubić, wymieszać z chrzanem i opłukanymi rodzynkami, doprawić do smaku, polać wyjęte z wina ryby, udekorować jak kto woli.
Karp duszony
Składniki: 1 kg karpia (lub węgorza), 3 łyżki oleju (np, sojowego), 0,5 szklanki białego wytrawnego wina (lub tyleż wody z octem winnym), 1 cebula, 2 łyżki mąki, 1 płaska łyżka przyprawy chińskiej lub węgierskiej, sól i pieprz do smaku.
Rybę oczyścić i pokroić na porcje, obtoczyć w mące. Rozgrzać w szybkowarze tłuszcz, obrumienić na nim rybę i rozkrojoną na 4 części cebulę. Wlać na to wino, wsypać przyprawę, posolić i popieprzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 12 minut od momentu ppcw. Tak przyrządzonego karpia podaje się najczęściej ze szpinakiem i kartoflami.
Karp marynowany
Składniki: 2 kg karpia, 0,1 l octu, 2 g czarnego pieprzu, 0,5 kg cebuli, 3 listki laurowe, olej, sól.
Rybę oczyścić, pokroić, posolić. Odstawić na 1 godz. Pokrojone plastry usmażyć na gorącym oleju. Po usmażeniu ułożyć w rondlu, zalać ugotowanym, następnie ostudzonym wywarem, przygotowanym w następujący sposób: do wody dodać ocet, pieprz ziarnisty, cebulę, liść laurowy i sól. Po paru dniach ryba nadaje się do konsumpcji, można ją przechowywać w chłodnym miejscu nawet dwa tygodnie. Jest to smakowita przystawka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum