Wysłany: 2010-01-15, 14:59 Jezioro Babięty Wielkie (Babant Duży)
Witam serdecznie,
Chciałbym dowiedzieć się czy ktoś z was wędkuje może na jeziorze Babant Wielki i jakie są wasze opinie o tym wspaniałym jeziorze.
Moja wędkarska przygoda z tym akwenem rozpoczęła się wiosną 2009 roku. Był to zwykły wypad w ciemno z mapą w ręku i podziwianie dziczy..
Nagle jadąc wąską drogą asfaltową zaczęło się robić bardzo stromo i droga zaczęła zakręcać.. W oddali ujrzałem piękne jezioro położone jakby w dolini otoczone stromymi brzegami. Widać że akwen typowo rynnowy (polodowcowe).
Uwilbiam ten typ jezior ze względu na to że przeważa w nich w większości czysta woda i duża głębokość co sprzyja rozwojowi rybom tj. okoń, sandacz i sieja..
Z wiosny połowiłem trochę płoci i leszczy, widać że w zbiorniku jest mnóstwo leszcza, bo brania były przeważające dla tego gatunku..
Późnym latem natomiast łowiłem większe leszcze z brzega na feedera. Po jednym dniu nęcenia można było liczyć na wspaniałe brania.
No na babancie leszcyk jest ładny.I słyszałem ze mietus jest wiesz cos o tym?
Witam,
Na Babant wybrałem się w zeszłym roku w poszukiwaniu nowych łowisk. Już podczas pierwszego wypady złowiłem kilka leszczyków, co podkusiło mnie do głębszego wniknięcia w łowisko. Po paru dniach wybrałem się tam z moim feederem, gdyż jestem zwolennikiem łowienia z gruntu. Muszę przyznać że leszcza jest tam multum, brania były po godzinie od zanęcenia. Płoć też jest śliczna trafiały się do 0,5kg:) Co do miętusa to słyszałem że jest go sporo i najlepiej łowić go w zimę ale ja nigdy nie zacinałem się na tego smakołyka..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum