Wysłany: 2009-03-07, 20:55 Jak złowić Szczupaka?
W tym temacie piszcie jakie macie metody na Szczupaka. Jaką metodą i na jakie przynęty.
Ja Szczupaki łowię metodą spinigową. Najczęściej łowię na wszelkiego rodzaju kopyta i twistery uzbrojone w główki jigowe. A kolory to czyste doświadczenia, próbuję na każde gumy jakie mam a później już wiem na które najlepiej biorą. U mnie zawsze niezawodne są perłowe twistery lub biało-czarne kopyta o długości 9cm lub 11cm.
Ostatnio zmieniony przez benji 2010-03-29, 20:51, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2009-08-28, 20:06
U nas,sprawdzoną przez kumpla przynętą jest alga2. Targa na nie nawet spore sztuki. Na ilość brań też nie narzeka. Ja natomiast preferuję bardzie leniwą technikę. Łowię je na żywca. Za przynętę służy mi prawie zawsze uklejka lub płoć. Karasia stawiam tylko wtedy gdy nie mogę złowić żadnej z wyżej wymienionych ryb. Wzdręgi i krąpia nie polecam. Strasznie plączą zestaw
A jak złapać szczupca w częśći zalanego lasu.Widziałem z pontonu tylko wystające korony.Tam na pewno siedzą takie metrowce
Ja bm proponował jeśli są zawalone drzewa najpierw tam jakąś blachą lub twisterem, jeśli nie zadziałają, próbuj żywcem ale najpierw sprawdz jaka jest roślinność podwodna jeśli nie chcesz stracić zestawu Jeśli bardzo duża to bedzie ci się zaczepiał zestaw cały. A jeśli bedziesz łowoił w deszczowy i pochmurny dzień gdy woda bedzie mętna i bedzie zimno polecam na trupka, gdyż szczupłe są wtedy takie niechętne na polowanie i zadowalają się martwymi rybkami. Lecz to jest tylko moja opinia zbytnio nie łowie na spinning dopiero w tym sezonie zaczynam iść w tym kierunku bardziej
Marcin C, no może może u mnie na łowisku właśnie na odwrót jest żeruje gdy jest ładna pogoda a gdy jest pochmurnie i pada to nie ;-D a jeśli się nie zaczepi żywiec to próbuj nim lub blachą
Wysłany: 2011-03-24, 16:08
Nawet jak przywali to walka w takich konarach i głębi jest nie mal przegrana.No przeciesz nie będe ich łapał na sznurek do prania :) bez przesady taki zdesperowany nie jestem :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum