Ja uzywam krotkiego i mocnego spiningu o dlugosci 2,40m
Zylka 0,24
Spławik zywcowy, przelotowy
Stalka dlugosc 30cm (nie uzywam takich "jednolitych" tylko pare splecionych drucikow"
Kotkiczke dobieram odpowiednio do rozmaru zywca
Kotwiczke wbijam pod kregoslupem
Obrzucam kazda mozliwa dziore, kolo trzcin i zwalonych drzew.
W razie watpliwosci prosze pytac;)
Wysłany: 2009-03-14, 19:18
Ja podobnie ja kolega b2rt3k do łowienia na żywca używam spinningu. W moim przypadku jest to wędzisko o długości 2,75m. Zdarza się też że na żywca łowię mocniejszym pickerem o długości 2,70m-3,00m.
Grubość żyłki mniej więcej w granicach 0,22mm, a zdarza się że nawet 0,27mm gdy trzeba trochę holu siłowego. Zazwyczaj stosuję przypon stalowy, bo gdy weźmie szczupak to często przegryza żyłkę.
Na żywca najczęściej stosuję ukleję lub płoć. Wielkość to zależy ale tak przeważnie 8cm-12cm według których później dobieram spławik. Przy mniejszych żywcach wystarczy taki 5g ale gdy zakładam większego żywca to spławik nawet 12g.
Jeżeli ktoś będzie miał jakieś pytania to proszę pisać, postaram się odpowiedzieć w miarę możliwości
Wysłany: 2009-03-15, 12:30
b2rt3k, Rumcajs, bodek_w, Panowie! czytając wasze posty zagalopowałem się i sam napisałem,ale usunąłem swój post na temat metody spławikowej. Zwróćcie uwagę,że temat jest na GRUNT.
Wysłany: 2009-03-15, 12:38
To temat przenoszę do działu Spławik i po kłopocie, chyba że sauronowi chodziło metody gruntowe na żywca, ale spławikowe też się przydadzą a jeśli ktoś będzie chciał gruntowe to można jeszcze raz założyć temat w dzile Grunt
Wysłany: 2009-03-15, 20:50
A u mnie jest różnie. Jeśli łapię na stojącej wodzie i nastawiam się na szczupaka to wędeczkę mam dość długą(w porównaniu do kolegów) bo 3,6m. Żyłka 28-ka,stalówka lub wolfram i spora kotwica. Jako przynętę zakładam jak największą uklejkę jaką uda mi się złapać i jak już gdzieś w innym poście napisałem,zawieszam ją za płetwą grzbietową-bliżej ogona. Zestaw zarzucam w okolice grążeli i jeśli niema brania przez 15-30 minut przerzucam zestaw gdzie indziej. Najlepiej jest obserwować wodę. Jeśli zauważymy,że gdzieś pogonił szczupły,rzucamy tam zestaw. Jeśli dobrze trafimy to nie trzeba długo czekać na branie. Najważniejsze to nie nie siedzieć w jednym miejscu i czekać. Szczupłego trzeba szukać.
Jeśli zaś wybieram się za sandaczem na Wisłę to już inna śpiewka.Zawsze szukam wody o jak najmniejszym uciągu lub z wstecznym prądem-wskazane. Wędkę mam na niego 4metrową. Żyłka max 22 i średni haczyk. Nigdy nie zakładam przyponu stalowego ani wolframu. Wiem,zaraz ktoś napisze,że szczupak może zaatakować i obciąć lecz to jest wpisane w koszty. Spławika używam małego(nie podam gramatury,bo zakładam "na oko") i zawsze ustawiam grunt większy niż głębokość łowiska. Na haczyk zakładam mikro uklejkę zaczepiając za pyszczek. Wędkę ustawiam w poprzek,otwieram kabłąk a żyłkę przysypuję piaskiem tak aby prąd wody nie wybrał mi ze szpuli całej żyłki i tak aby biorący sandacz nie poczuł oporu. ot cała moja filozofia
Wysłany: 2009-04-26, 15:38
Co wędkarz to sposób. Ja stosuję spławiki przelotowe. Ich gramatura waha się od 15-20gram. Są 3 czynniki wpływające na wielkość zakładanego spławika: przynęta,odległość,drapieżnik na którego poluję. Na pewno zawsze to będzie spławik przelotowy. Dalej się nim zarzuca i rybka ma na nim większy zakres pracy. Co do przynęty,to karaś może być jak najbardziej,ale moim zdaniem tylko na szczupaka. Najlepiej zakładać na hak rybkę,której jest dużo w zbiorniku w którym wędkujemy. Najlepsze są płotki i ukleje. Po drugie biała ryba jest lepiej widoczna.
Jak łowicie na żywca to na jaką "żyłke" ??
Podajcie :
-wytrzymałość kg
-wytrzymałość lb
-grubość żyłki
Dziekuję
Wytrzymałość zależy od ryb jakie chcesz łowić ale najlepiej do 5-6kg
żyłka do 0,2mm ponieważ grubsza obciąża zbytnio żywca i odstrasza ryby w czystych wodach.
PS. Nie stosuje stalowych przyponów tylko plecionkę lub fluocarbon
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum