Dotychczas łowiłem przynętami już zbrojonymi i stwierdziłem, że nie opłaca mi się stosować takich właśnie przynęt (pod względem finansowym) gdyż nie mam stałego dochodu, ponieważ się jeszcze uczę. Po uszkodzeniu taka przynęta nadaje się do wyrzucenia, a uszkodzenie nie jest trudne przy łowieniu zębatego. Tak więc stwierdziłem że stosowanie główek jigowych będzie dużo korzystniejsze. Po uszkodzeniu gumki wystarczy tylko ją wymienić, czego nie można zrobić ze zbrojoną już gumą.
Chciałbym dowiedzieć się w jaki sposób wy dobieracie główki jigowe do swoich przynęt. Nie chodzi mi tutaj o głębokość łowiska, czy taż panujące warunki, lecz jak ma się wielkość przynęty (długość) do rozmiaru główki jigowej.
Ja osobiście kupując w sklepie, proszę Panią sprzedawczynie, żeby mi dobrała odpowiednie główki. Zawsze przykłada, a jeżeli za krótka lub za długa to bierze mniejszą/większą i dalej, aż będzie pasować. Dobieraj tak, aby haczyk wychodził w miejscu zakończenia tułowia, a początku ogonka. Jak na obrazku poniżej:
To zależy jaką metodą łowisz jeśli jest to metoda opadowa to główka będzie większa. Jeśli prowadzisz przynętę w toni to główki mniejsze żeby przynęta szybko nie opadała.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum