Witam
Jestem początkującym wędkarzem i zamierzam zakupić sobie jakąś niedrogą, ale zarazem nie najgorszą gruntówkę. Myślę o tej Jaxon Harmony Tele Carp 3,60/80
W związku z powyższym ma do was dwa pytania:
Ile waży zestaw gruntowy (sprężyna, rurka przeciwsplontaniowa, przypon, haczyk + zanęta)?
Co myślicie o tej wędce?
witam,
wędka jak najbardziej gruntowa, ale z nazwy karpiowa, więc nada się do tzw. ciężkiego gruntu. Poza tym teleskop........., hm, wiem, ze niedroga i wygodna w transporcie, ale za parę złotych więcej kupisz jakiegoś przyzwoitego składaka.
Po drugie, napisz na jakich wodach będziesz wędkował i jakie ryby tam występują, wtedy możemy coś doradzić, może jakąś inną metodę gruntową ...???.... np. fedeer czy picker....
Zestaw, zależnie od wielkość zanętnika, czyli koszyka lub sprężyny może ważyć od 20 do nawet 200g (koszyki z dociążeniem), zależnie od uciągu wody.
Jak będziemy wiedzieli jakie łowiska Cię interesują to na pewno udzielimy więcej informacji.
pozdrawiam
_________________ LUDZIE OPĘTANI, NAWIEDZENI SWOJĄ PASJĄ, SPECYFICZNIE UBRANI, Z WŁASNYMI OBYCZAJAMI I JĘZYKIEM
łowił bede raczej na wodach stojacych (zalew) ale pewnie zdazy mi sie zazucic ta wedka np zywca na rzece... ale trzymajmy sie zalewu... sa tam leszcze, karasie, płocie, ale ja glownie bede polował na karpie. o fedeerze myslalem i doszedlem do wniosku, ze narazie jak na moje warunki to nie jest zbyt dobry pomysl, poniewaz łowic jezdze rowerem, wedki trzymam w plecaku, i sa one narazone na uszkodzenia, i szkoda mi jest ladowac pieniadze w cos, co moge niechcacy zniszczyc...
jezeli chodzi o zestaw... interesuje mnie waga w przyblizeniu, gdy na sprezyne (bez obciazenia) zaloze zanete odpowiednio wymieszana z woda (reszta zestawu nie bedzie wazyla wiecej niz 5g)
wiem ze za te cene nie kupie super sprzetu, ale jestem dopiero poczatkujacy, i chcilabym sie nauczyc na tej wedce jak wedkowac ;]
jesli moge, to chcialbym was takze poprosic o inne propozycje wedek ~70zł typowo pod grunt ...
Teraz wiemy dużo więcej i przychodzi mi do głowy tylko jedno rozwiązanie, mianowicie Mikado Golden Lion Feder. Dlaczego?? Dlatego, że sam takowy posiadam i mogę z czystym sumieniem polecić. Długość 3,6m c.w. do 100g. W zestawie są trzy szczytówki więc dobierzesz odpowiednio do uciągu na rzece, na zalew wystarczy ta najbardziej miękka lub średnia. Lekki, dobrze pracujący kij, którym z powodzeniem łowiłem na jeziorach leszcze i krąpie i tak samo na Wiśle. Służy również jako żywcówka. niestety, nie wiem jak będzie się zachowywała pod karpiem, na te rybki mam inny kijek.
Wędzisko kosztuje na Allegro ok. 65zł. Niestety, jest to kij składany o długości transportowej ponad 140cm i tu może być kłopot. ale jak ktoś chce to ..... da radę . Do tego proponowałbym Ci kołowrotek z wolnym biegiem, niepotrzebny co prawda prze połowach typowych połowów gruntowych ale za to nieodzowny przy połowach karpi czy drapieżników na żywca. Młynek wielkości 4000, np. coś od Okumy bedzie kosztował ok. 130-150zł.
połamania
_________________ LUDZIE OPĘTANI, NAWIEDZENI SWOJĄ PASJĄ, SPECYFICZNIE UBRANI, Z WŁASNYMI OBYCZAJAMI I JĘZYKIEM
oj fedeer... jak ja bym chcial miec teraz 20 lat, samochod i duzo wolnego czasu, wtedy po fedeera pojechalbym w nocy o polnocy... myslalem ze takie wedki w tej cenie to badziew, ale skoro (mysle doswiadczony) wedkarz to poleca, to mysle ze bylbym sklonny go zakupic. tylko wszytsko by bylo, gdyby nie ta dlugosc transportowa. poszukam cos w tej cenie z mniejsza dl transportowa (moze pomozecie?) ale nie wiem czy znajde w tej cenie cos dobrego. a co do kolowrotka: majac fedeera oczywiscie lowilbym metoda DS, a wolny bieg bylby zbedny wiec najpardopodobniej kupilbym do niego cos w stylu Shimano Catany (ok 100zł). przedemna teraz czas decyzji i najprawdopodobniej zbierania pieniedzy ;p
[ Dodano: 2011-01-07, 20:19 ]
zaraz zaraz... co ja czytam o tym federku z mikado:
Nazwa Długość Długość po złożeniu Ilość części Ciężar rzutowy Waga CENA
Golden Lion Feeder 3,00m 107cm 3+3 do 100g. 310g 58,50 zł.
Golden Lion Feeder 3,30m 117cm 3+3 do 100g. 380g 62,00 zł.
Golden Lion Feeder 3,90m 137cm 3+3 do 100g. 510g 72,00 zł.
to zmienia postac rzeczy ;]
Wolny bieg przyda się przy połowach żywcowych i karpi. Nie zapomnij tylko odpowiedniej wielkości.
Ale skoro upierasz się na teleskopie...... Znalazłem Kongera CARBOMAXX TELE FEEDER, różni się tym, że mam mniejszy c.w., tylko 2 szczytówki i długość transportową ... 97cm, przy długości "roboczej" 3,3m więc róznica 30cm...... A cena bardzo podobna.
Niestety nie wyrażę żadnej opinii o tym wędzisku bo ...... nawet go na oczy nie widziałem Co do Mikado mam, posiadam, dwie takie wędki kupiłem wujkowi i też jest bardzo zadowolony.
Czy jestem doświadczonym wędkarzem..... być może, dzięki za zaufanie, ale pewnie jeszcze wiele się muszę nauczyć, póki co, jak mogę to pomogę. Jak masz jeszcze jakieś pytania to wal śmiało, grunt i pełen zestaw to moje koniki
połamania
z tego co wiem to fedeer tele to najwieksze gonwno jakie moze byc ;p wiec jak bym juz sie zdecydował na fedeera to napewno nie tele, a dl transportowa musialbym jakos przezyc (jakis pokrowiec czy cos)... narazie dzieki za pomoc! jak bede cos potrzebowal to sie zglosze i mam nadzieje ze kiedys sie bede mogl odwdzieczyc ;p
Wysłany: 2011-03-23, 21:32 Re: Grunt
Witaj, sądzę ze przy wyborze gruntówki zawsze musisz kierować się tym, jakie ryby chcesz łowić i na jakich łowiskach, ponieważ nie ma wędzisk „ uniwersalnych”. Z pewnością wędziska do połowu karpia nie będą zbyt przydatne do polowu innych ryb spokojnego żeru.
Ostatnio przeczytałem ciekawy artykuł o feederze na gruncie, polecam jest u mnie na blogu można poczytać.
Feder Konger Carbomax 360/90 juz zakupiony ;)
dzieki wszystkim za pomoc, a temat do zamkniecia, ale oczywiscie nie do usuniecia. moze przydac sie jeszcze komus. Pozdrwaiam !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum