WĘDKARSTWO-Najlepsze Forum Wędkarskie
Wędkarstwo spławikowe, gruntowe, podlodowe.
Metody łowienia, łowiska wędkarskie, ryby, przynęty, wędkarstwo spinningowe, karpiowe i morskie.

| FAQ | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Rejestracja | Zaloguj |

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: dzikie, stawy

Dzikie stawy
Autor Wiadomość
konrado 
Bywalec

Wysłany: 2010-10-18, 21:57   Dzikie stawy

Witam
W tym temacie chciałbym poruszyć sprawę stawów pozostawionych w nienaruszonym stanie(nie hodowlane, lecz zabrania się wędkowania na nich,można powiedzieć prywatne, lub coś w tym stylu), trochę zaniedbanych, lecz mających właścicieli.

To może ja zacznę.

Otóż w mojej miejscowości znajduje się taki zbiornik( na oko 6 lub 7 hektarów).
pozostawiony sam sobie od kilkunastu lat(żadnych renowacji, pogłębień,spuszczania wody itp.).
Głębokość wody wynosi od 1 do 3 m.
W 40% brzegi nie dostępne dla wędkarzy, lecz nie z powodu trzcin, tylko podmokłego terenu.
A ryba przepiękna:
-duże karpie 10-20 kg(mniejszych brak);
-sumy w granicach 40-50kg
-ponad metrowe szczupaki
-mnóstwo białorybu (płocie,karasie)
-liczne okazy(okonie ok 40-50cm)

Nie wiadomo, kto tym zarządza, jednak wyprawy w to miejsce przeważnie kończą się spotkaniem, za "strażą", która w rzeczywistości takową nie jest, z tego co mi wiadomo. Tzw niezapowiedziana wizyta skutkuje zniszczeniem sprzętu i przeważnie poturbowaniem przez ową straż. Jednak można tam przebywać, lecz wędkowanie jest zabronione.

Moi koledzy tam wędkują od kilku tygodni, z tym, że jest ich trzech i dobrze się "tłumaczą pięściami"(wiadomo o co chodzi); Więc w przypadku spotkania "straży"mają dobre argumenty ;-)

To tyle ode mnie.

Czekam na następne historie.

wind 
Stały bywalec

Wysłany: 2010-10-20, 22:24   

Każdy skrawek ziemi czy wody posiada jakiegoś ;-) właściciela, zarządcę, dzierżawcę etc. W urzędzie gminy powinieneś dowiedzieć się czy jest to własność prywatna czy "państwowa". I tu sprawa robi się prosta, jeżeli to prywata szukasz właściciela ( może "strażnicy" za piwko lub "cuś" powiedzą...), jeżeli należy do gminy lub RZGW to jesteśmy w domu. Co dalej, chyba nie muszę Ci tłumaczyć :-D .

lolek9107 

Wysłany: 2011-03-22, 21:34   

U nas na przykład w Torkach jest stawik w którym są piękne okazy niektóre :D
Facet co tym zarzadał zwiał za granice (jakiś długi) i wędkarze sami dbają, ja np wycinam trzcinę :D

wind 
Stały bywalec

Wysłany: 2011-03-22, 22:03   

lolek9107 napisał/a:
ja np wycinam trzcinę :D

Uważaj na służby porządkowe, takie ingerencje w ekosystem są nielegalne, tzn. niezgodne z zapisami w odpowiedniej ustawie. Poza tym szkodliwe dla życia w wodzie, trzciny to naturalne schronienie dla narybku i wszelkiej drobnicy oraz tarliska niektórych gatunków ryb.

lolek9107 

Wysłany: 2011-03-22, 22:07   

wind napisał/a:
Uważaj na służby porządkowe, takie ingerencje w ekosystem są nielegalne, tzn. niezgodne z zapisami w odpowiedniej ustawie. Poza tym szkodliwe dla życia w wodzie, trzciny to naturalne schronienie dla narybku i wszelkiej drobnicy oraz tarliska niektórych gatunków ryb.

wind, ja nie wycinam tych trzcin tak aby ryby nie miały schronienia tylko dbam o to bym ja i inni wędkarze nie mieli przed nosem jej. Wycinam tylko w danym miejscu gdzie łowimy jakiś 3 razy do roku by się nic nie zahaczało a tą roślinność. A tam raczej autem nie zajedzie i jak łowie już 6 lat w tamtym stawie tak tylko raz widziałem straż graniczną, pływali tam :D:D

Google

Dołaczył: 17 Paź 2009
Skad: Olsztyn

Odpowiedz do tematu