Witam
Zanim odpowiem powiedz coś więcej na bata czy z kołowrotkiem?
Zestaw z kołowrotkiem przy dobrze wyregulowanym hamulcu z żyłką 0,30 powinien wystarczyć nawet na 10 kg karpika (ja na żyłkę 0,22 -3,5kg wyciągałem 5kg karpie).
Z twojego opisu wynika że żyłka była już stara lub przetarta skoro przypon nie puścił tylko żyłka główna.
Takie jest moje zdanie ale poczekajmy co inni napiszą
Pozdrawiam
Witam
Zanim odpowiem powiedz coś więcej na bata czy z kołowrotkiem?
Zestaw z kołowrotkiem przy dobrze wyregulowanym hamulcu z żyłką 0,30 powinien wystarczyć nawet na 10 kg karpika (ja na żyłkę 0,22 -3,5kg wyciągałem 5kg karpie).
Z twojego opisu wynika że żyłka była już stara lub przetarta skoro przypon nie puścił tylko żyłka główna.
Takie jest moje zdanie ale poczekajmy co inni napiszą
Pozdrawiam
Ja łowiłem na 0.22 i 3,5 kg udźwigu jakoś zerwałem ostatnio 5kg karpia.
Podstawowa sprawa to prawidłowe wyregulowanie hamulca w kołowrotku, przy dobrym ustawieniu wystarczy żyłka max. 0,25 przy nastawieniu na rybki do 5kg, i przypon w okolicy 0,20. Przy mniejszych rybkach, powiedzmy do 2,5 kg wystarczy główna 0,18 i przypon odpowiednio cieńszy. I kolejna podstawowa rzecz w temacie linek: nie żałować kasy na dobrą żyłkę i wymieniać min co drugi sezon, zależnie od warunków na łowisku nawet częściej. Ja wędkuję 99% batem i zestaw zmieniam co 4-5 tyg, morskie zestawy zmieniam co roku, gruntowe max co 2 lata.
Na Twój staw proponowałbym zestaw z żyłki 0,3 i przypon 0,27, oczywiście hamulec wyreguluj, bo zakręcony na "beton" na pewno spowoduje zerwanie zestawu.
_________________ LUDZIE OPĘTANI, NAWIEDZENI SWOJĄ PASJĄ, SPECYFICZNIE UBRANI, Z WŁASNYMI OBYCZAJAMI I JĘZYKIEM
Jestem pewien że zawiodła stara żyłka w tym zestawie,a co do tego nowego zestawu to moim zdaniem lekko przesadzony żyłka o.25 i przypon o.20 powinny starczyć, no i oczywiście tak jak koledzy pisali dobrze wyregulowany hamulec.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum