Białe robaki - chyba najbardziej popularna przynęta w obecnym wędkarstwie. Można je stosować na białe ryby jak i również drapieżne tj. okonie. W sklepach spotykane są jako białe robaki lub kolorowane. Ponadto do zanęt stosuje się mniejsze robaczki tzw. pinka , która doskonale sprawdza się jako dodatek zanętowy. Do tych robaków najlepiej stosować jasne haczyki najlepiej o żółtej barwie i nr od 14 do 18. Białe robaki należy zakładać na haczyk grubszym końcem tak aby przekłuć jak najmniej i na wylot.
Bardzo uniwersalna przynęta. Można tu jeszcze dodać, że poza barwieniem często aromatyzuję białe robaki, czosnkiem lub przyprawą do piernika, nie można jednak robić tego zbyt wcześnie, najlepiej tuż przed wyjazdem na łowisko, sól zawarta w mieszankach przyprawowych szybka zabija larwy. Co do zakładania robaka zdarzyło mi się w ubiegłym roku, że nie mogłem zaciąć brania, chociaż było bardzo wyraźne. W końcu założyłem larwę nabijając ją wzdłuż na hak i nie miałem już problemu z zacięciem, oczywiście żyła ona dużo krócej ale brania były tak szybkie i częste, że co rusz musiałem zakładać nowego robaczka na hak.
co do pinki, czasem biały robak jest za duży i trzeba kombinować, szczególnie kiedy mamy "ciśnienie" na połów, czyli np. na zawodach. Wtedy pinka doskonale nadaje się na hak, można założyć 2 a nawet 1 szt na hak 18-20 i idzie połapać.
[ Dodano: 2010-04-01, 20:18 ]
Ciekawostka odnośnie popularnych dzikunków: w Niemczech nie wolno barwić larw, zabrania tego ustawa o ochronie zwierząt .
_________________ LUDZIE OPĘTANI, NAWIEDZENI SWOJĄ PASJĄ, SPECYFICZNIE UBRANI, Z WŁASNYMI OBYCZAJAMI I JĘZYKIEM
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum